måndag 13 januari 2014

Mumsiga chokladmacarons


Har provat mig på att baka macarons för första gången. Jag (Anna, till skillnad från min syster hmm...) är kanske inte jättehaj på att baka men detta tyckte jag var riktigt KUL! Lagom pilligt och inte så mycket deg att arbeta med, smidigt! Gick efter ett recept från Made By Mary. Verkligen pedagogisk och framförallt inspirerande sida!

Gjorde först en omgång med vaniljmacarons. De sprack dessvärre och blev ganska så krispiga, inte sådär sega och goda. Efter lite felsökning (lät äggvitan stå framme ett dygn, slog plåten i bänkskivan för att få ur ev luftbubblor samt satte en plåt under macaronsplåten för att inte undervärmen skulle bli för varm) blev de bra! Kanske inte estetiskt perfekt men jag är nöjd ;-) Receptet kommer nedan. Prova!


Välkommen på fika :)
              
RECEPT - CHOKLADMACARONS

Macarons:
75 gram chokladflorsocker
75 gram mandelmjöl

18 gram socker

75 gram strösocker
25 gram vatten

30-32 + 30-32 gram äggvita som stått framme i varsinn skål, i rumstemperatur i 1 DYGN. Skålarna ska vara täckta med plastfolie. 

Chokladsmörkräm:100 gram osaltat rumstempererat smör
4 msk florsocker
1 msk kakao
1 äggula

Du behöver:
En digital köksvåg
En digital kökstermometer
Visp
Spritspåse (det går bra med engångspåsar från Ica)

HOW TO?
1. Mät upp 75 gram mandelmjöl samt 75 gram florsocker, sikta genom en finmaskig sil och blanda i en skål. 
2. Tag fram en tjockbottnad kastrull och mät upp 75 gram socker och 25 gram vatten, blanda och ställ på spisen. 
3. Tag fram din digitala kökstermometer, mät upp 18 gram socker i en skål och tag bort plastfolien från dina rumstempererade äggvitor. Tag fram eventuella färgämnen du vill färga dina macarons med. I mitt fall använde jag som sagt chokladflorsocker och jag färgade därför inte mina macarons denna gång. 
4. Låt den ena skålen med äggvita stå vid mandelmjöl- och florsockerlbandningen medan du häller den andra skålen med äggvita i en skål som du kan vispa i, alternativt skålen till din hushållsmaskin. 
5.Värm sockerlagen, som står i kastrullen på spisen, på högsta värmen. Låt termometern ligga i kastrullen hela tiden, sockerlagen ska bli 118 grader. 
6. När sockerlagen blivit ca 100 grader kan du börja vispa äggvitan. Vispa den till ett fast vitt skum. Därefter kan du vispa ner sockret lite i taget tills du fått en vit fast "massa". Det tar bara någon minut eller tre. 
7. När sockerlagen nått 118 grader, häll ner den i de uppvispade äggvitorna i en jämn fin stråle under konstant vispning. 
8. Vispa äggvitorna i ca 10 minuter, tills dess att marängen svalnat. 
9. Blanda mandel- och florsockerblandningen med resterande äggvitorna från skål nummer två. Vill du addera färg gör du det här. Kom ihåg att inte vispa runt som en galning, du vänder lugnt och sansat ihop äggvitorna med mandeln och florsockret. 
10. Därefter blandar du ner mandel-, flosocker- och äggvitemassan i din marängsmet, även här är det viktigt att vända försiktigt tills smeten är helt jämn. 
11. Häll ner macaronssmeten i en spritspåse och spritsa ut ca 40 macaronshalvor (de blir cirka 20 stycken hela macarons, de paras ju ihop två och två) på plåtar klädda med bakplåtspapper eller ugnsdukar. 
12. Låt stå i rumstemperatur i ca 40 minuter, tänk på att macaronsen inte ska stå i en överdrivet fuktig miljö eller i drag. Under tiden värmer du ugnen till 150 grader. 
13. Grädda macaronsen i mitten av ugnen i 8-12 minuter. Du märker att de är klara när de släpper helt från bakplåtspappret. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna på ett ugnsgaller. 


När macaronsen kallnat helt...
14. Blanda smörkrämen och bred eller spritsa ut smörkrämen på hälften av macaronsen, para därefter ihop dem med en "partner". 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar